Mennyit száradjon a tüzifa

Száz szónak is egy a vége: a fának száradnia kell, minél többet, annál jobb. A minimum, hogy a lehető legtöbbet elhelyezünk a kazánházban (persze a tűzvédelemmel alaposan törődve), hogy a felhasználás előtt is tudjon száradni. Ez persze sokat nem jelent, de a külső részeket kissé szárítja, márpedig minden vizet el kell távolítani, amennyire csak lehet.

20170416_181540.jpg

 A legjobb amit tehetünk hogy a fára befektetésként tekintünk. Ha tavasszal veszünk, akkor 24.000 Ft körül vehetünk egy kalodával. Ugyanez télen kb 30.000 Ft. Mindkét esetben "friss" vágással kell számolnunk, tehát a télen vett tüzifának nem lesz lehetősége kiszáradnia. Ezek mellett nem lehet tudni, hogy meddig emelkedik a szezonban a fa ára.

A frissen vágott fa kb 50% víztartalmú, ami azt jelenti, hogy a fele mennyiség nem fa, hanem víz. :) A gond nem csak az, hogy nem lehet vízzel fűteni, hanem a tűzteret is lehűti, tehát borzasztóan rontja a hatásfokot. Egyes fák esetében ha levisszük a víztartalmat 50%-ról 30-ra, akár 50%-al is nőhet a fűtőérték. (FA NEDVESSÉGMÉRÉS)

Amennyiben a Kazánosember tanácsát megfogadjuk, akkor egyszerűen a szezon végén megvesszük a fát, letesszük az udvaron és letakarjuk a tetejét. Így jár a levegő körülötte, a nyári nap szárítja mint a fene, az eső nagyját pedig felfogja a letakarás, így száradni fog a téli tüzifa. Ha lehet, akkor akár két évre is kint hagyhatjuk, hogy még inkább száraz legyen. A felhasználás előtt pár nappal (vagy tárolóhelye válogatja, hogy mennyivel) bevisszük a fát és tovább tud száradni. 

20151114_155050.jpg

 

 Ezek mellett talán még fontosabb, hogy hasítsuk fel a fát, de legalább is vágjuk kb 30-40 cm hosszúra, mert így jobban szárad, mint méteresben. Amennyiben kettéhasítjuk,akkor még jobban szárad és az égésnél is nagyobb a felület, amely jót tesz az fűtésnek. Szabályként lehet követni, hogy amelyik fa átmérője 10 cm-nél vagy a felkarunknál vastagabb, üssük ketté! (hát a képen alul láthatóak a nem megfelelő fák :) )