Komposztálás
A komposztálás nem csak a modern hulladék kezelés egyik alapja, hanem egy érdekes kísérlet is.A konyhai hulladék komoly mennyiseget tesz ki minden haztartasban, de ami ebben a legerdekesebb, hogy ezek nagy resze újrahasznosítható.
A komposztálás elve, hogy a szerves hulladékot, például a kávézaccot, krumplit, stb humusszá bontjuk le. A jó komposzt lényegében úgy néz ki, mint a virágföld.
A következőket lehet behelyezni a komposztba:
- krumplihéj
- zöldségek
- tojáshéj
- kávézacc
- levágott fű
- káposzta
- alma
- körte
- szilva
- stb
Ezekből egyébként kerüljük a főtt ételek behelyezését, például a káposztát ne tegyük bele maradék töltött káposztaként.
Érdekes megemlíteni, hogy a déli gyümölcsök (mandarin, narancs, stb) hélya gondot jelenthet, ugyanis olyan anyagokkal kezelik, amelyek akadályozzák a lebomlást. Ez alól a banán jelent kivételt a tapasztalatunk alapján.
A másik, ami nem bomlik le, a fa vagy fás növények, például ha kivesszük a rózsatövet, akkor nem jó beledobni, mert csak a levelek és a bimbó bomlik le, a szár nem. Nem komopsztálható a diófa levele sem, mert árt azoknak a baktériumoknak, amelyek a komposztban "dolgoznak".
Ha néha keverjük a komposztot, akkor a lebontást végző baktériumokat a felszinre tudjuk hozni, a lent maradóknak pedig tápanyagot juttatunk. Ezt nem mindenki javasolja, bizonyos komposztálóknál pedig kifejezetten nehéz megtenni. Fontos megemlíteni, hogy mivel a baktérimok és mikroorganizmusok a talajban laknak, ne tegyük a komposztálót betonra, hanem állítsuk a talajra közvetlenül, lehetőleg olyan helyre, amely árnyékban van, hogy ne száradjon ki a bent lévő anyag.
Ha mindent jól csináltunk, akkor ilyesmi lesz a kész komposzt kinézete:
Az elkészült komposztot tehetjük virágok alá a cserépbe, kiszórhatjuk a kiskertben, vagy végezhetünk vele talajjavítást bárhol, mert egy tápanyagban gazdag, természetes anyagot sikerült készítenünk.
Pro tipp (ahogy egyes helyeken mondják :) ): ha komopsztálni kezdünk, akkor a beindulást segíthetjük egy már komposztálódó halomból néhány lapát anyag átrakásával, mert így áthozzuk a baktériumokat is.