Ablak javítása házilag

Előfordulhat, hogy a házban van egy betört ablak, amelyet ki kell javítani, de csak barkács megoldás van rá. Ennek oka lehet, mert éppen nincs rá pénz, vagy nincs szükség rá, hogy nagyon profi megoldás legyen. 

20140418_151741.jpg

A mi esetünkben egy pinceablak volt a törött, amelyet egy évvel később műanyagra cseréltünk, ezt tudva pedig nem akartunk komolyabb összeget költeni rá.

A folyamat nem bonyolult:

  1. Keressünk egy ablaküveget, amely megfelelő nagyságú lehet a berakáshoz. Ez azt jelenti, hogy legalább akkora, mint a most bent lévő üveg. Fontos, hogy minél vastagabb legyen, mert a legvékonyabb üvegek könnyen törnek. Tegyük hozzá, hogy a túl nagy vastagság miatt lehet nem fér be.
  2. Készítsünk elő egy vödröt, amelybe a huladék-üveg kerül.
  3. Vegyünk fel egy kesztyüt és egy védőszemüveget...még most, mielőtt elvágnánk a kezünket.
  4. Vegyük ki az ablakszárnyat. Ezt úgy kell letenni, hogy amikor elkezdjük letenni, ki fognak esni a darabok belőle, így olyan helyre tegyük, ahol ezt össze tudjuk szedni a darabokat és nem okoznak gondot miközben leesnek.
  5. Vegyük ki az üvegdarabokat, amelyek nem jönnek ki, azokat óvatosan kiüthetjük kalapáccsal.
  6. Bontsuk ki a keretet, távolítsuk el a maradék üveget, glettet.
  7. Mérjük meg a rendelkezésre álló helyett, majd vágjuk le az üveget úgy, hogy a magasság és a szélesség 5-5 mm-el kevesebb legyen. Az üveg levágásáról ITT találtok cikket.
  8. A berakáskor használhatunk gittet, vagy ha lehetőségünk van rá, akkor tegyünk a két oldalára gumicsíkot vagy szigetelőprofilt. Ennek oka, hogy meg tudjuk akadályozni a hideg beáramlását és rugalmas rögzítést ad. Természetesen használhatunk glettet is, a döntés csak rajtunk múlik.
  9. Az ablakot helyezzük vissza, a szemetet takarítsuk el....és örüljünk :)