Energia-fogyasztás mérése

Aki egy kicsit is érdeklődik a saját lakóhelye iránt, annak biztos felmerül a kérdés, hogy melyik eszköz mennyi energiát fogyaszthat. Ha máskor nem, hát a számlák érkezésekor.

181200282_279182040590307_1678381662463607609_n.jpg

Ezeknek az otthoni mérési lehetőségeiből mutatok egy néhány példát.

 A legfontosabb, hogy minden épület rendelkezik hivatalos mérőrendszerekkel amelyek a vízóra, gázóra, villanyóra. Ezek esetében csak annyi a teendőnk, hogy rendszeres időnként leolvassuk őket (pld minden hónap első napján), így a leolvasott értékek különbségéből már láthatjuk is a havi fogyasztásunkat.

openoffice.png

 

A leolvasott értékeket tárolhatjuk excel-ben vagy akár kockás papíron is. Én az ECAS nevű alkalmazást használom erre a célra, amely statisztikák készítésétől kezdve egészen a grafikon rajzolásáig mindent elvégez helyettem. Mobilon van, google drive-ra biztonsági mentést tud végezni, egyszóval erre a célra tökéletes. A használatáról a cikket ITT találjátok.

10.jpg

Az elektromos fogyasztók egyedi (tehát külön-külön) mérését egy DELTACO SH-P02 okoskonnektor segítségével ellenőrzöm. Ezzel mérem például a hűtőszekrény fogyasztását, de a karácsonyi világítást is egy ilyen vezérli.

deltaco_sh_p02.png

Komolyabb barkácsolóknak lehetőség a SONOFF POW használata, de ennek a bekötése (habár nem bonyolult) nem biztos, hogy mindenkinek ajánlott.

A lényeg az, hogy bármilyen mérési eszközünk van, ha nem olvassuk le rendszeresen, akkor szinte semmit nem ér a felszerelése.