Puffer vs Gázkazán vezérlés 1. (tervezés)

hogyan hozzuk össze a gázkazánt a vegyes/faelgáz kazánnal vezérlés oldalról

Úgy hozta az élet és a GINOP pályázat lehetősége, hogy az ezer éves thermotéka kazánt egy Hajdú HGK28-ra cseréljük. A fűtési helyzet így a következő lesz:

  • 1db VIGAS 25S faelgázosító kazán, ez rádolgozik az
  • 1db 1000 literes puffertartályra

eddig mondhatni a szokásos, csak hát most már bejön egy gázkazán is.

  • 1db HGK-28 gázkazán, csak fűtés üzemmódban

Valójában eddig is volt "gázüzemű fűtőegység", csak annyira el volt korrodálva az égőfej, hogy nem mertem túlzottan beindítani. 

thermoteka.jpg

A helyzetet annyi bonyolítja, hogy a két kazán ugyanarra a gerincvezetékre dolgozik rá, ugyanazzal a termosztáttal kell vezérelve legyen, de ne kelljen kézzel átállítani a "hőforrást", hanem a lakás felől csak azt jelezzük, meleg kell, a többi lent dőljön el. :)

Persze a régi gázkazán sosem így működött, volt egy külön termosztátja, aztán ha gondolta, ment. A legszebb, hogy a termosztát egy fűtéscső mellett volt, így hamar volt visszacsatolás is. :D

Száz szónak is egy a vége, kellett egy kis gondolkodás, olvasgatás, stb  Ezután a következő "logikai" rendszer alakult ki:

  1. a lakás az "igényeit" egy vezeték nélküli termosztáton jelzi, ennek van egy fogadóegysége a pincében
  2. a lakás fele nem mehet 45 foknál alacsonyabb hőmérsékletű víz (vagy bármennyi, amennyit előre definiálunk)
  3. elsődlegesen a pufferből kell jönnie, ha ez nem elég meleg, akkor indul a gázkazán minden beavatkozás nélkül
  4. ha közben esetleg begyújtok, akkor álljon vissza a pufferre a fűtés
  5. a gázkazán feszültségmentes vezérlést kell kapjon, tehát nem mehet rá 230 V

A puffer előnyben részesítésének oka, hogy annyira drága volt a cucc, hogy ha tudok szerezni fát és otthon vagyok, akkor miért ne hajtsam :) Azzal is tisztában voltam, hogy noha a beüzemelőnek kellene vezérlést építeni, nem fog túlzottan belemerülni, szóval a végén fújhatom a két rendszert (vagy lehet megcsinálja, de lutri). 

A logikai rendszer alapja, hogy faelgázosító kazán állapotától függetlenül milyen meleg a víz puffertartályban. Ha ez az előre definiált felett van, akkor mehet a puffer, ha alatta, akkor azonnal gázkazán. Ezt a mérést és döntést először egy digitális eszközre akartam bízni(STC-1000), de ez később több kérdést vetett fel mint választ, ezért maradt a merülőtermosztát.

 

A merülőtermosztát lényege,hogy a mérendő folyadékba (puffertartály) beleengednek eléggé vékony falu hüvelyt, amely így egy kis csalással, de a folyadék által felmelegedik, ebben pedig egy kapilláris hőmérőt helyeznek bele, amely érzékeli és továbbítja a hőmérséklet értékét a termosztátnak.

Ez az eszköz jelenleg is megvan a puffer mellett és az a feladata, hogy amennyiben a pufferben elég meleg a víz, akkor engedi a szivattyút indulni. Pontosan majdnem olyan, mint amire most szükség lenne.

 csotermosztat2.jpg

Amint a képen is látszik, a feltételek közül a 2-3-4 pontok által támasztott feltételeket majdnem teljesen megoldja az eszköz, már csak a majdnemeket kell kiiktani. :)

 A szobatermosztát lényegében egy relét kapcsol a lenti jelfogóban (érdekesség, hogy a relé klasszikus neve jelfogó), amely jelenleg 230V AC-t enged a termosztátra, amely vagy beindítja a szivattyút, vagy nem :)

 Mivel a kazán nem kaphat 230 voltot, ezért nem járható megoldás, hogy a következő kiépítést használjam:

  • 1-2: gázkazán (mert nem éri el a beállított értéket)
  • 1-3: puffer (mert meghaladja a beállított értéket)

ugyanis ebben az esetben a 230 volt a gázkazánra megy, amely pedig ezt nem szereti. A megoldás erre a problémára egy relé beszerelése. 

Ezek után ha az 1-2 kontaktus zár, akkor az áram egy relére megy, amelynek valamely kimenetére felkötöm a kazánt (hagyom lógni :) ),ha pedig az 1-3, akkor megy a szivattyú. Persze mindezek alapfeltétele, hogy a szobatermosztát "kérje" a meleget.

Ezen kívül kell még egy kapcsoló, hogy ne legyen minden áram alatt + tudjam kényszeríteni egyik vagy másik rendszert a működésre, pld légtelenítéskor, vagy meghibásodás esetén.

 

Szóval mindenezek után megszületett a lenti (nem tökéletes) rajz:

vezerles_1.jpg

Persze azóta tudom, hogy a lámpa mégis csak lámpa lesz és nem kapcsoló, párhuzamosan kötve a következő eszközzel. A gázkazán egy natúr 3,5mm-es jack-en fog becsatlakozni, a csomópontokat wago-val rakom össze.

 Mára ennyi, az anyagok rendelés alatt, ha megérkezik minden akkor lehet folytatom a kálvária megzenésítését (mert elsőre nem lesz jó :) ). (következő rész)

(külön köszönet a következő oldalnak, igen jó ötletbörze :)  http://www.szetszedtem.hu/111kazanvezerlo/vezerlo.htm  )