Mire jó a puffertartály - 2. rész

A cikk első része meglehetősen népszerű, de rövid volt, így gondoltam kiegészítem még néhány dologgal.

 A puffertartályokat különböző módon készítenek. Ami mindenképp megfontolandó, azok a következők:

Nagyság:

A legfontosabb tényező az, hogy mennyi literes az adott tároló. 500 liter alatt ne is beszéljünk róla, legalább 1000 legyen. Elvileg minimum 50 liter térfogat kell a tápláló kazán minden 1kW hőteljesítményére, így egy 25 kW-is kazán 1250 literes pufferel kell rendelkezzen...minimum

 

Bekötések:

Lesz-e elegendő bekötési pont az esetleges továbbfejlesztések számára? Például tartalmaz-e csőkígyót a napkollektoros fűtéshez? Ezekből egy vagy kettő van benne? 

 

Szigetelés:

Igaz, a szigetelés nélküli tartály mindig olcsóbb, de ne gondoljuk azt, hogy megéri. Az utólag házilag faragott szigeteléssel több a baj hosszú távon, nomeg ha nem készül el, félelmetesen gyorsan hül a víz, nem is beszélve arról, hogy ha valaki pld rátenyerel véletlenül egy 80 fokos falu tartályra... Természetesen a levehető gyári szigetelés segíti a szállítást és az üzembehelyezést is, mivel jobban be fog férni az ajtón. :)

 

Friss víz vagy használati melegvíz modul:

Ez olyan fontos téma, hogy külön cikket kap. Lényege, hogy a tartályban lévő forró víz a használati melegvizet is előmelegíti. Bővebben itt.

 

Mérési pontok:

Noha nem tűnik fontosnak, de néhány cső a merülőtermosztátok fogadópontjai a pufferen, de ezen kívül is vannak "fülek" heggesztve a rendszerre, amelyek egy otthonautomatizáló rendszer adatgyűjtőjét (röviden: hőmérőt :) ) tudnak fogadni. Hosszú távú tervezéskor jó ha erre is gondolunk.

 

linkek:

Mire jó a puffertartály - 1. rész

Frissvíz-modulos puffertartály