Puffer vs Gázkazán vezérlés 3 (készreszerelés)

Az első és második részben áttekintettük, hogy miként kellene megoldani a fás kazán-puffertartály és gázkazán vezérlését házilag. Ez a cikk egy évvel azok után íródik, megosztom a tapasztalatokat, melléfogásokat.

img_20180921_185434.jpg

CSAK OLYAN SZEMÉLY VÁGJON BELE, AKI ÉRT AZ ELEKTROMOSSÁGHOZ! A 230V ÉLETVESZÉLYES!

Amikor megérkeztek az anyagok, el kellett gondolkozni azon, hogy miben lesznek elhelyezve. Erre a legegyszerűbb megoldás egy lakáselosztó lett, ami a képen is látható, szinte mindig akciós a barkácsáruházakban. 

Visszajelző LED-ek:

Amikor megérkeztek a relék, akkor jöttemrá, hogy nincs értelme behelyezni semmilyen led-et, mert a relékben van integrálva, tehát ez elég a visszajelzésnek. A másik, hogy vagy a gázkazán működik, vagy a pufferből veszi a vizet a rendszer. Ennek a szivattyúja és az azon lévő LED kijelző a vezérlő mellett van, ezért arra pillantva is meg lehet mondani, hogy mi a vezérlés állapota. 

Emiatt, nomeg a helyhiány miatt a LED-ek a fiókban maradtak.

Kapcsoló:

A rendszer védelmére bekerült egy hagyományos kismegszakító. Ez 10 Ampernél lekapcsol, ezek mellett a teljes áramtalanításra is alkalmas.

A forgókapcsoló is kimaradt a rendszerből, mert a termosztát állításával meg lehet adni, hogy melyik rendszer működjön, nem szükséges egy további alkatrész beépítése.

 Relé:

Két relét terveztem beletenni, mert a gázkazánt és a puffert külön akartam vezérelni. Később rájöttem, hogy ennek semmi értelme, ugyanis a váltóérintkezős relé ezt elvégezte volna. A másik probléma, hogy a mechanikus relé helyett jobb lett volna szilárdtest-relét alkalmazni.

 

Tadam, itt a kezdeti próbálkozások egyike, csak szólok, hogy baromi gagyi, de tervezni jó :D

 vezetekeles.jpg

bal oldalon a szobatermosztát jelfogadója, középen a merülőtermosztát belső része, jobbra fényképből kimásolva a relék és a biztosíték. Igen, ronda kép,de filózni jó volt.

 

A vezetékelést is ezen húzgáltam össze paintban. :D a gagyi netovábbja, de ment a dolog 

nevtelen_4.jpg 

A többihez már nem is kommentálnék, a lényeg annyi, hogy a villamos bekötés nem játék, aki nem tudja,hogy menjen tovább, az inkább bízza szakemberre.

img_20181111_110738.jpg

 Ronda. Tény. Működik. Ez is tény :)

Javítandó később:

 A reléket cserélni kell úgy,hogy egy relé legyen benne. A másik téma, hogy szilárdtest relére csere szintén jó lehet az élettartam miatt.

Ronda, talán egy nagyobb doboz és egy jobban átgondolt vezetékelés segíthetne :)