Tyúkol, első felvonás :)

Felkerült a tyúkolunk a http://tyukudvar.blog.hu -ra. :)

Nah, ha már én írtam, átrakom a tartalmat :)

Beköltöztünk egy régi házba,  és az első képen található épületet találtuk az udvarban. 

Ebből kihámoztunk egy régi tyúkólat, de nem volt valami fényes és mi sem tartottunk sohasem hasonló jószágokat. Úgy döntöttünk, hogy próbát teszünk és néhány tyúkkal kezdünk. Kivágtuk a dudvát és kitakarítottunk. 

 

0a21e01153c1257ebfd59e0e25df95563be4a7954224ddd3c259e198ab94c9bb_400.jpg

 

A próbára 8 tyúk és 1 kakas megkapásával került sor, amelyet a szüleimtől kaptunk ajándékba. Az egyik tyúk egyszer csak lelépett (fene tudja hova lett :) ), de a maradék 7 azóta is körüludvarolja a kakast. 

A későbbiekben 2 fontos átalakításra került sor. Az első, hogy nem volt kellemes minden reggel bemenni az ólba a tojásért, így készült egy oldalsó ajtó. Noha eleinte a divatos tojófészekre gondoltunk, de így egyszerűbb volt megvalósítani. Ez gyakorlatilag a fal egy kivágott darabja, amelyet szétszedtünk, szigeteltünk és visszatettünk, de kihajthatóra. Emögött a két tojófészek van, amely így már kivűlről megközelíthető. 

11.jpg

 

A másik, hogy kissé hideg tél volt, így az ajtót zárhatóvá kellett tenni. Ez úgy történt, hogy leszereltem, majd az aljába vágtam egy állandó ajtót, amely gyakorlatilag a keret kis módosítása. Emellett hogy ne legyen túl sötét, az ablakcsere során kimaradt ablaktáblát helyeztem a felső részbe. Mondhatni elég jó lett :)  

 20161031_104221.jpg

 

 

Jelenleg lassan egy éve vannak meg a tyúkok. Megmaradtak, megkedveltük őket, szóval most már jöhet a tyúkól „kicsinosítása”. Új kerítés, valószínűleg új falak... De most már nem csak jó, szép is lesz. Tervezek bele például belülről „fűtött” téli itatót (hagyományos kínai itató, de bent helyezem el az 5 literes tartályt, amelyet így a „biokazánok” fűtenek :) )nomeg, ezer ötlet van még.