Mire jó a puffertartály? - 1.rész

A puffertartályok a mai vegyes tüzelésű vagy napkollektoros rendszerek egyik alapvető pontjai. Míg régebben csak úgy tudtuk használni a fűtésrendszerünket, hogy begyújtás után amíg fűtjük a rendszert, addig meleg van, de utána már csak a hideg vár minket. :)


keszpuffer.jpg

A puffertartály viszont teljesen más, lássuk egy kicsit közelebbről.

 A rendszer működésének alapja, hogy a kazán által felfűtött víz egy nagy tartályban gyűlik össze, amelyből a hideg víz folyamatosan visszaáramlik a kazán felé. Amikor a házban jelez a termosztát, akkor egy szivattyú indul be, amely a puffertartályban lévő forró vizet továbbítja a ház felé.

Ebből is látható, hogy a puffertartály egy nagy tartály, sok ki és bemeneti csővel,ahol a különböző igényeknek megfelelő vizet lehet biztosítani, mert nyílván felül a legmelegebb, alul hidegebb a víz. Ez pld használható a különböző teljesítményű hőforrások bekötésére, ugyanis a napkollektor hidegebb vizet szolgáltat, mint a kazán.

puffertartaly.jpg

 Ennek a rendszernek a lényege, hogy amikor nincs fűtési igény, a kazán akkor is maximális teljesítménnyel (töltöttséggel) üzemelhet.Így például ha nap közben felfűtjük a házat és a puffertartály is 80 fokos vízzel van tele, akkor az éjszaka jelentkező fűtésigényt a rendszer a puffertartályból elégíti ki.

 Jó példája annak, hogy amikor például tavasszal nincs szükség folyamatos fűtésre, a rendszer a tárolt vízből akár több napig is melegen tartja a házat. (természetesen ez függ a ház nagyságától, szigetelésétől, puffertartály nagyságától, stb)

Következő rész!