A tüzifa nedvességének mérése

Van egy eszköz, ami a fatüzelés esetén jó, ha beszerzésre kerül :) (fura mondat lett :) )

Minden egyes fórum, műszaki leírás, stb hangsúlyozza, hogy a fának mennyire száraznak kell lennie, amit a nedvességtartalommal szoktak kifejezni. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy 1 kg-os fahasábot a kezünkbe veszünk, akkor annak mekkora %-a víz. Tehát ha 40%-os a víztartalom, akkor az azt jelenti, hogy valójában csak 60 dkg fánk van, a többi víz.

 fa_nedvesseg.png

A másik az, hogy vásárláskor nem mindegy, hogy milyen víztartalmú a fánk.A fenti példa alapján ha veszünk 10 mázsa fát, az valójában csak 6 mázsa fa. Persze a helyzet nem ennyire elborzasztó, ugyanis kb 14% amit el lehet érni, tehát ennyi nedvesség maradni fog benne mindig. mindenesetre a gyártók azt ajánlják, hogy ne használjunk 20%-nál nedvesebb fát. Ezt persze ránézésre nem lehet megmondani, ekkor jön a képbe a nedvességmérő.

20170416_181454_cr.jpg

Ez egy egyszerű kis műszer, amely megadja, hogy kb mekkora a nedvességtartalma a fának. Azért csak kb, mert nem egy túl tudományos műszer, de jobb mint a semmi. :) Kínából kb 5 dollárba kerül egy eszköz, ennyit mindenképp megér.

A működése egyszerű: az első burkolat alatt találunk 4 tűt, amit kb 5 mm mélyen bele kell nyomni a fába, majd a kijelzőn megjelenik az eredmény. Eddig a működés, viszont vannak érdekességek:

Ez a fa a kazán helyiségében van kb 5 hete. A mérés előtt kettévágtam, mert így igazán érdekes a dolog. Nos, az első képen a kazán felőli vége látható:

20170416_181616.jpg

Ez az eredmény szinte tökéletes lehet, öröm, boldogság. Ha megmérjük a másik végét, akkor pedig 19%-ot kapunk. Persze ez sem rossz, de ha kettéütjük a fát, akkor meglepő eredményt kapunk:


20170416_181540.jpg

A fa a végein tud rendesen száradni, így ajánlott a mérést kettéütve végezni. A fűtéshez egyébként szintén ajánlott a fát kettéütni, mert pld a faelgázosító kazánok kezelési utasításában elő is van írva, hogy legalább egy helyen ketté kell vágni a fát.

Száz szónak is egy a vége: a fának száradnia kell, minél többet, annál jobb, de erről majd ebben a cikkben.

 

 

Címkék: fa, tárolás, fűtés