Falak hőátbocsájtásának szamitasa

Aki elkezdett valaha is foglalkozni a ház hőszigetelésének tervezésével, mindenképp kellett hallania a falak hőátbocsájátásról, hiszen a szigetelés célja ennek a csökkentése.

img_20190531_180810.jpg

Ez nem egy varázslat, ki lehet számolni, mindjárt megnézzük miként és a lapozás után azt is, mi a hatása, ha szigeteljük a falat.

A hőátbocsájtási tényező azt jelenti, hogy az adott szerkezeten (tehát pld falon) mennyi energia távozik, ha az egyik oldalán 1 fokkal melegebb van, mint a másikon. Ez a szerkezettől függ, tehát az számít, hogy az adott fal milyen építőanyagból van, amely anyagok közösen adják meg a szerkezet hőátbocsájtását.

Az energiát a tűtéssel visszük be a házba (vagy nyáron hűtéssel) tehát ennek a veszteségnek a minimalizálására kell törekedni.

Ezt a követező oldalon tudjuk kiszámolni és grafikusan megnézni:

http://depo.bercsenyi.bme.hu/extra/Uszamito.html

(hatalmas köszönet a BME-nek, hogy van ez az oldal :) )

Itt ki kell választanunk a rétegrendet kívülről befele. A példában egy klasszikus szilikát házat veszünk alapul, kívül belül 2 cm mészvakolattal, a külső falon pedig perlitvakolattal.

01.png

Ennek a szerkezetnek a hővezetési tényezőjét a következőképen tudjuk kiszámolni (vagyis a rendszer így számolja ki helyettünk):

 02.png

 

Kapunk egy grafikus eredményt is:

03.png

 

Tehát láthatjuk, hogy a fal kb a feléig lehül fagypontra, ami azt jelenti, hogy nem tartja a meleget télen és a fal szerkezeti is károsodhat az évek során, így arra kell törekednünk, hogy ezt a pontot minél kintebb toljuk.

 

Mi történik, ha szigeteljük a falat?

Amennyiben az elképzelt falunkhoz 10 cm EPS szigetelést adunk, akkor a rétegrend a következő lesz:

04.png

Szemfülesek észrevehetik,hogy a külső oldalról hiányzik a nemesvakolat és a ragasztó, de a működés bemutatása érdekében el lehet tőle tekinteni.

Ebben az esetben a szerkezet hőátbocsátási tényezője 

U = 0,22 W/m2K

 

A grafikus megjelenítés pedig:

05.png

Látható, hogy a 0 fok kikerült a szigetelésbe, tehát a fal jobban tudja tartani a meleget télen, ami energiamegtakarítással jár.

A program jól használhat arra, hogy a leendő szigetelésünket számolgassuk-tervezgessük, de a legfontosabb, hogy minél vastagabb a szigetelés, hosszú távon annál komolyabb megtakarítást érhetünk el vele.

Régen (ki tudja milyen régen :) ) még azt mondták, hogy gázfűtésnél 0,01 U érték javulás négyzetméterenként 10 Ft kiadáscsökkentést jelent fűtési szezonban. Ha belegondolunk, akkor egy fal elég nagy felületű, egy kockaháznál vegyük 100 nm-nek (ablakok, ajtók lejönnek, nomeg miért ne egyszerüsítsük a dolgunkat? :) ). A mi számítási példánkban az U érték 0,595-ről javult 0,22-re, tehát 0,375 a javulás. Ez a képzelt házunk esetén 0,375/0,01*10*100 = 37.500 Ft megtakarítást hozna...de az adat régi, ráadásul a rezsicsökkentés is csökken, emiatt más a javasolt számolás:

  • megnézzük, hogy most mennyi energiát fogyasztunk el
  • kiszámoljuk a jelenlegi szigetelési értéket
  • kiszámoljuk a jövőbeli értéket
  • arányosítunk

Talán ez jobban mutatja a valós megtakarítást, de ne feledjük, hogy egy házban nem csak homlokzat, de mennyezet és padló is van, ezeket is vegyük bele a kalkulációba.