Keverőszelep, kazánvédő szelep

de miért van ez mindenütt?

A keverőszelepet manapság minden rendszerbe beszerelik,de sokan nem tudják mire jó. Sok használó nem is szereti, mert míg a régi rendszerek akár 80 fokos vizet adtak a rendszerbe, addig az újak emiatt az eszköz miatt kevesebbet.

keveroszelep.JPG

 Az eszköz egy olyan egység, amelynek egy hidegvíz és egy melegvíz bemenettel rendelkezik. A kimeneten ezeknek a keveréke jelenik meg. Különböző verziókban készül, az alapján, hogy a kimenet miként van szabályozva.

  •  Az egyik fontos altípus a kazánvédőszelep, amelyet egy másik cikkben nézünk át.

 

  • A második altípus a keverőszelep, ahol az eszköz lényege, hogy a kimeneten az adott hőmérsékletű víz jelenik meg. Tehát például a 60 fokos modulnál ha a melegvíz 75 fokos, a hideg pedig 20, akkor olyan arányban keveri őket össze, hogy a kimeneten a 60 fokos víz folyjon ki. 

Ezt arra lehet használni, hogy a fűtés vagy a használati melegvíz ne égesse meg a lakókat.

A keverőszelep egyik legfontosabb haszna azonban az, hogy a keverés miatt kevesebb víz kell a fűtéshez. Általában a modern, lemezes fűtésrendszereket 60 fokos vízhasználathoz tervezik, a puffertartályos rendszerekben pedig akár 80 fokos víz is lehet a tárolókban. Amennyiben a 80 fokos vizet engedjük a fűtésbe, akkor megégetheti a lakókat,nomeg a túlzottan felhevített radiátorok nem tesznek pontos szabályzást lehetővé, hanem a rendszer minden indításkor "megszalad", tehát a beállított hőmérsékletnél akár több fokkal is túlfűtheti a házat.

 Ez az alacsonyabb hőmérsékletű víz úgy kelentkezik, hogy ha 70 fokos a tárolt víz és 20 fokos a visszatérő, rendszerben lévő, akkor 0,8 liter forró vizet kever össze 0,2 liter hideggel. Ez így gyakorlatilag 20%forróvíz megtakakírítást jelent számunkra.